Over mij

Over mij

Mijn naam is Monique Brinks (1973). Ik ben moeder van vier kinderen en woon met hen en mijn vriend in Paterswolde. Van huis uit ben ik historica en schrijfster van publicaties over de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast werkte ik sinds 2014 aan een project in opdracht van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork om in Bosnië en Herzegovina, op de voormalige compound van Dutchbat in Srebrenica, een tentoonstelling in te richten over de val van de enclave. In februari 2017 is het museum – want dat is het – met de titel ‘Srebrenica Genocide. The failure of the international community’ geopend. Tot aan juli 2017 hebben al 20.000 mensen een bezoek gebracht. Als je meer wilt weten over het Srebrenica project, kun je hier de documentaire bekijken die hierover gemaakt is. Voor dit werk en voor andere projecten kan het voorkomen dat ik soms geen les kan geven. Ik probeer dan vervanging voor mijn lessen te regelen, maar dit lukt niet altijd. Ik vraag daarom op voorhand begrip van mijn cursisten voor het geval een les hierdoor uitvalt.

Om deze mentaal zware kost tegenwicht te kunnen bieden ben ik sinds 2009 begonnen met het volgen van meditatietrainingen en yoga. Dat gaf zoveel herkenning, plezier en rust, dat ik in 2010 gestart ben met de docentenopleiding Saswitha in Bilthoven. Deze yogaopleiding is de oudste in Nederland en is academisch, grondig en veeleisend. Daarnaast doe ik veel bijscholingscursussen en workshops en volg ik regelmatig lessen van collega’s voor de nodige ‘frisse wind’.

Het is een weg die je begint en die geen einde heeft. Ik geniet enorm van de reis en observeer wat ik onderweg tegenkom. Gaandeweg kreeg ik ook veel zin om yoga aan andere mensen door te geven. Vandaar Yogaterra, een kleinschalige yogaschool met lessen in hatha yoga volgens de Saswitha-traditie.

 

“ Les geven is les ontvangen”

 

Het Italiaanse woord “terra” in Yogaterra is niet zomaar gekozen. Ik heb vroeger een tijdlang in Italië gewoond, ga er regelmatig op vakantie en ik voel mij daar thuis. Ik spreek de taal en hou van de eenvoudige maar rijke keuken. Mijn droom is om met mijn gezin ergens op het platteland een eigen yogastudio te beginnen waar ik kan leven zoals ik dat in Italië deed: eenvoudig, bij en van het land en in verbinding met de mensen om mij heen. Tot die tijd is mijn droom een woonboerderijtje in de omgeving van Eelde-Paterswolde te vinden met ruimte voor een eigen yogazaal, dus als je wat weet…. ;)